כולסטרול גבוה – האם הוא באמת כל כך מסוכן?

EMS clubבריאות, כושר, תזונה0 Comments

כולסטרול גבוה

כשהיינו קטנים, אמא לא הייתה נותנת לנו לאכול יותר מביצה אחת ביום (שתיים, אם היא הייתה ליברלית) והייתה מסבירה שכך היא מונעת מהכולסטרול בגופנו לעלות. אמנם זה מונח די מורכב בעבור ילדים שבסך הכל רצו חביתה לארוחת הערב, אבל ככל שהתבגרנו הבנו שאכילה מרובה של ביצים משמעה כולסטרול גבוה. אבל רגע.. מה זה בכלל כולסטרול? למה אומרים שיש כולסטרול טוב וכולסטרול רע? וכמה באמת מסוכן המצב הזה?

מה זה בעצם כולסטרול?

לפני הכל נכיר את הכולסטרול. כולסטרול הוא חומר שומני שזורם בתוך הדם שלנו. הוא מסייע ליצור תאים, הורמונים ותפקידים שונים. רוב הכולסטרול בגופנו נוצר בתוך הכבד, מתוך חומצות שומן רוויות, וחלק קטן ממנו מגיע מהמזון ונספג ישירות במעיים. הכולסטרול מתחלק לשלושה חלקים. שני החלקים הראשונים הם LDL המכונה "כולסטרול רע", ו-HDL המכונה בהתאם "כולסטרול טוב". הכולסטרול הרע הוא זה שיכול לגרום למחלות, התקפי לב, סתימת עורקים ועוד, והכולסטרול הטוב הוא זה שיכול דווקא למנוע את כל המצבים הללו ולהגן עלינו. החלק השלישי שמרכיב את הכולסטרול הוא הטריגליצרידים, סוג נוסף של שומן בדם שנושא את הכולסטרול בזרם הדם. כאשר רמת הטריגליצרידים גבוהה, עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם, אך לא משתווה לסיכון הקיים כאשר רמת הכולסטרול הרע היא גבוהה.

נזקים של כולסטרול גבוה

אז בואו נדבר רגע על הנזק הקיים בכולסטרול שאיננו מאוזן. במהלך השנים, שוקע הכולסטרול בתוך דפנות כלי הדם שלנו וגורם להתקשות והיצרות של הכלי. התקשות זו גורמת לסתימת עורקים ולטרשת עורקים. כאשר הטרשת מחמירה, העורק נסתם כליל ובהמשך יכול לגרום להתקף לב או לאירוע מוחי (תלוי היכן ממוקם העורק שנסתם). כולסטרול גבוה חייב להיות מטופל, גם בגיל צעיר, על מנת למנוע החמרה ומחלות קשות, וניתן לטפל בו על ידי שינוי תזונה, אימון גופני ותרופות.

רמות כולסטרול מומלצות

באדם בוגר מומלץ שרמת הכולסטרול הכוללת בדם תהיה מתחת ל- 200 מ"ג, כאשר הגבול העליון לפני טיפול הוא 240 מ"ג. הכולסטרול הרע בגוף צריך לעמוד על 100 מ"ג או פחות, כאשר נדרש טיפול בכל רמה מעל 130 מ"ג, ובאשר לכולסטרול הטוב – גברים ישמחו למצוא מעל ל-40 מ"ג בדמם וידרשו לטפל בכל ממצא מתחת ל-35 מ"ג, בעוד נשים צריכות 50 מ"ג ויותר, וצריכות לטפל כאשר הן יורדות מתחת ל-40 מ"ג. החלק האחרון שלנו, הטריגליצרידים, צריכים להיות מתחת ל-150 מ"ג, כאשר בכל מספר גבוה מ-200 יש לטפל ולא להזניח.

הפחתת כולסטרול גבוה בשינוי תזונה

בדיוק כמו שאמא אמרה לכם, ביצים מכילות כמות גבוהה של כולסטרול, למעשה – בחלמון ביצה אחד יש את כל כמות הכולסטרול שמומלץ לאדם בוגר לצרוך במשך יום שלם, לכן מומלץ להשגיח על צריכת הביצים שלכם כאשר אתם מנסים להוריד כולסטרול. מזונות נוספים בהם מומלץ להפחית או להמנע הם חמאה, מוצרי חלב שמנים, פירות ים, בשרים שמנים, איברים פנימיים ועוד. מומלץ לבחור מזונות דלים בכולסטרול כמו עוף, דגים ומוצרי חלב דלי שומן. מומלץ כמו כן לצרוך רק ביצה אחת או שתיים בשבוע (כולל ביצים שמתחבאות בתבשילים ועוגות!). מלאו את התזונה שלכם בלחם מלא, קטניות, פירות, שומנים בריאים כמו שמן זית, טחינה, זיתים ואבוקדו, ומגוון אגוזים.

כולסטרול ופעילות גופנית

אחד הדברים שיכול מאד לסייע במניעת הנזק שגורם הכולסטרול הוא אימון גופני. כל אדם הסובל מכולסטרול גבוה או שנמצא בקבוצת סיכון (עישון, יתר לחץ דם, השמנה או גנטיקה של כולסטרול גבוה במשפחה הקרובה) חייב לבצע פעילות גופנית, אפילו מינימלית, בדמות הליכה ברחוב למשך שעה, 3 פעמים בשבוע. ניתן להתחיל בקצב איטי ולהעלות את הקצב בהדרגה, תוך כדי שמשלבים תרגילים נוספים של התנגדות וגמישות. פעולות נוספות שיכולת להתאים הן כל דבר שנחשב כפעילות אירובית כמו רכיבה על אופניים, שחייה, ריצה ועוד. דבר נוסף שיכול לסייע לכם להוריד את רמות הכולסטרול הגבוה הוא אימון EMS, מדובר באימון אינטנסיבי אך בטיחותי לחלוטין שיכול להחליף שעות בחדר הכושר, ב-20 דקות שבועיות בלבד!

רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרות

אהבתם? יאללה שתפו...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *