5 המצאות גאוניות של נאס"א ששינו את חיינו

EMS clubEMS0 Comments

ems club אימון

אמנם מעטים זוכים להגיע לחלל אבל למעשה החלל קשור קשר הדוק לחיי היום-יום שלנו, כל אחד מאיתנו מוקף ומשתמש במוצרים, בשירותים ובטכנולוגיות, שכולן הן תוצר של חקר החלל, אלו הומצאו בשביל להתגבר על אתגרים במשימותיה של נאס״א בחלל אבל הם היו כל כך מבריקים שהפכו זמינים גם עבורנו.
לנאס״א יש מעל 5000 פטנטים רשומים, רבים מהם שינו לבלי הכר את החיים על פני כדור הארץ, לעיתים קרובות מבלי שנדע כלל כי נולדו במוחותיהם הקודחים של טובי המדענים בנאס״א.

להלן 5 טכנולוגיות, מוצרים ושירותים, שבזכותם החיים שלנו נוחים וטובים הרבה יותר:

1) צילום דיגיטלי

אולי הפיתוח המשמעותי ביותר של סוכנות החלל בחיינו הוא הצילום הדיגיטלי. הפיתוחים הראשונים של הצילום הדיגטלי החלו במידה רבה בעקבות תוכניות חקר החלל. הצורך לשדר מידע ממרחקים גדולים ולעבדו לצורה תמונתית, הוביל לשיטות עיבוד דימויים מתוחכמות.
בשנת 1964 מדעני נאס"א קיבלו תמונות ראשונות שנשלחו מהגשושית ״Ranger 7״ אבל איכותן היתה ירודה והיו עליהן כתמים. מיטב המוחות של נאס״א עבדו ימים כלילות לשפר את התוצאות והם שיפרו באופן דרמטי את תצלומי התקריב של החללית ״Surveyor 7״ שהגיעו בשנת 1968 מהירח.
פיתוחים אלו הפכו לתשתית הטכנולוגית לצילום הדיגיטלי שנמצא כיום כמעט בכל מכשיר סלולרי או מצלמה ותרמו לשכלול מכשירים רפואיים כמו צילום CT וסריקת MRI.

2) תקשורת לווינים

היום אנחנו לוקחים דברים טכנולוגיים רבים כמובנים מאליהם, ותקשורת לוויינים היא אחד מהם. שידורים חיים בטלויזיה המגיעים אלינו בזמן אמת מכל העולם, תחזיות מזג האוויר, מערכת ניווט GPS וטלפונים לווינים, כל אלו מסתמכים על קיומה של תקשורת לוויינים קבועה, דבר שעד לפני כמה עשורים בכלל לא היה קיים. שירותים אלו שינו את חיינו לבלי הכר, תארו לעצמכם נסיעה למקום חדש בלי waze או לצאת מהבית מבלי לדעת שהולך לרדת גשם.
מערך לווינים מבצע 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע ניטור לוויני על האטמוספרה שלנו וחייהם של עשרות אלפי אנשים ניצלו בזכות היכולת שלו לתת לנו תחזית מדויקת על סופות הרסניות יומיים ואף שלושה לפני הגעתן.
לווין התקשורת הראשון שוגר לחלל ב- 1958 ושימש, בין היתר, להעברת ברכת ״חג המולד״ לעולם מפיו של נשיא ארה״ב דאז דוויט אייזנהואר.

3) מחשב אישי

עד תוכניות חקר החלל, מחשב ממוצע היה בגודל של מגרש כדורסל, הוא ביצע פעולות באיטיות רבה, כוח העיבוד שלו היה מוגבל וכך גם הזיכרון. לקראת תוכנית החלל Apollo מהנדסי נאס״א היו צריכים לחתוך משמעותית את המשקל וצריכת האנרגיה, בטענה שבחלל מסה שווה לכסף. לפיכך, הם לא רצו מחשב בגודל מגרש כדורסל אלא מחשב חזק וקל במיוחד ושאינו צורך אנרגיה גדולה מדי. הדרישות הללו עודדו את תעשית המעבדים לפתח שבבים זעירים וחכמים והובילו לפיתוחו של ה״מעגל המשולב״ שבו כל הרכיבים נמצאים על שבב מאשר לוח מלא בטרנזיסטורים נפרדים וכל מיני חלקי שבבים אחרים.
ה״מיקרו-צ׳יפ״ הזה שנוצר לקח את תעשיית ההייטק לייצור המוני וכיום כל אחד מאיתנו נהנה מפירות הפיתוח הזה במחשב האישי, במחשב הנייד, בטלפון הנייד או הנייח ובמצלמות דיגיטליות. לפחות חצי מהקרדיט על ההתקדמות הזאת שמור לפרוייקט Apollo .

4) כלי עבודה אלחוטיים

נסו לדמיין לעצמכם את ניל ארמסטרונג מסתובב על הירח עם כבל מאריך… מוזר, נכון? אחד האתגרים הגדולים שעמדו בפני מהנדסי נאס״א היה לספק לאסטרונאוטים כלי עבודה חשמליים אלחוטיים, כך שיוכלו להטעין אותם בחללית ולצאת בחליפת חלל כדי לבצע עבודות תחזוקה שונות.
תחילתה של הטכנולוגיה הזאת הומצאה כבר ב-1961 על ידי ״Black & Decker״ והיא עבדה על מקדחה בלבד. רק באמצע שנות ה-60, לקראת משימת החלל Apollo, מהנדסי נאס״א יחד עם ״Black & Decker״ שידרגו אותה באופן משמעותי כדי שלאסטרונאוטים תהיה מקדחה חזקה, קלה ואלחוטית כדי לקחת דגימות של סלעים מהירח.
הטכנולוגיה הזאת היא הבסיס לכמעט כל כלי עבודה שאנחנו מכירים כיום.

5) ציפוי מגן לעדשות

היו זמנים שעדשות משקפיים היו עשויות מזכוכית ממש, לא רק שהן היו כבדות הן גם היו פגיעות ומסוכנות. מהסיבה הזאת הכריז משרד הבריאות האמריקאי בשנת 1972 שכל עדשות משקפי השמש והראייה צריכות להיות עמידות מפני פגיעות. הכרזה זו הכריחה את כל יצרני המשקפים לעבור לפלסטיק עמיד, זה היה מאוד מתסכל, אמנם הפלסטיק היה קליל יותר עם יכולות אופטיות טובות יותר אבל הוא נשרט ממש בקלות.
כאן נכנסים לתמונה מהנדסי נאס״א, בזמן עבודתם על פיתוח מערכת סינון מים חדשה לחלליות, הם יצרו ציפוי חדש וקשיח לפילטר שנוצר משילוב של פחמן וסיליקון. הם גילו שהדבר הזה עמיד במיוחד והשתמשו ברעיון ליצירת ציפוי עמיד בפני שחיקה לחלון של קסדת האסטרונאוט ולחלקי ציוד נוספים. ב-1983 מסחרו יצרני המשקפיים את הציפוי העמיד בפני שריטות וכיום כל המשקפיים שנמכרות מצויידות בעדשות פלסטיק שמחזיקות מעמד פי 10 מהישנות.

הידעת? גם שיטת אימוני ems היא המצאה גאונית של נאס״א.

שהותם הממושכת של האסטרונאוטים בחלל מעמידה בפני המדענים של נאס״א מגוון אתגרים. אחת הבעיות המרכזיות היא שהות ממושכת בתנאים של היעדר כוח המשיכה הפוגעת במערכת השרירים של אנשי החלל. לשם כך פותחה בסוכנות החלל שיטה ייחודית, EMS, המתבססת על מתן גירויים חשמליים חיצונים במהלך פעילות גופנית. כמו רבים מהפיתוחים של נאס״א גם EMS מאפשרת שיפור משמעותי באיכות החיים ובבריאות של כלל בני האדם. בשיטת אימוני EMS נעשה שימוש, בין היתר בתחומי רפואת הספורט והפיזיותרפיה ואנשים רבים מסביב לעולם מצליחים באופן דרמטי בהורדה במשקל, הורדת אחוזי שומן בבטן, חיטוב ועיצוב הגוף, שיפור הכושר ובפתרון בעיות רפואיות.

רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרותלרשת צוות מאמני כושר איישים בסניף פתח תקווה ובעוד סניפים ברחבי הארץ.

 

 

אהבתם? יאללה שתפו...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *