רבים מאיתנו מנהלים מערכת יחסים מורכבת ורגישה עם מערכת העיכול וחילוף החומרים בגוף שלנו. אנחנו תולים בה את העובדה שעלינו במשקל או שאנחנו לא יכולים לאכול חומוס ושלא נדבר על לבקר בדאבה הודית אותנטית. יחסי השנאה-אהבה האלה נובעים בעיקר מחוסר איזון ותפקוד ירוד של פעולת המעיים. בשורות הבאות נדון בסוגיה הרת הגורל – איך נשמור על המעיים שלנו ואיך נכנסים סיבים תזונתיים לתמונה.
מה עושים המעיים שלנו?
המעיים הם ככל כנראה החלק החשוב ביותר במערכת העיכול שלנו. מדובר באיבר שאחראי על הספיגה של רכיבי המזון והנוזלים מהמערכת אל שאר חלקי הגוף באמצעות זרם הדם. המעיים האנושיים בנויים בצורת צינור שרירי ארוך ומפותל. אצל אדם בוגר אורכם נע בין 7.5 ל- 8.5 מטרים (!!) המתפתלים החל מהיציאה מהקיבה ועד לפי הטבעת. המעי הדק הוא הראשון בסדר ותפקידו ספיגת מרכיבי המזון כדוגמת סוכרים, חלבונים, שומנים וויטמינים. המעי הגס לעומת זאת מטפל במים ובמלחים והוא גם מי שבסופו של דבר אחראי לסדר לנו את הפגישות הסדורות עם השירותים.
חיידק שהוא חבר?
המעיים מצליחים לעשות את כל הפעילות הנפלאה שלהם בזכות שורה של אנזימים מקבוצות שונות, רקמה סופגת ייחודית, אך לא פחות מכך, בזכות מערכת יחסים סימביוטית עם חיידקי המעיים, שמסייעים לגוף בפירוק מרכיבים שהוא לא יודע לפרק בעצמו. בגוף אדם בריא שוכנים אלפי זני חיידקים שעושים לנו טובה גדולה ונאותים להשתמש באנזימים הפרטיים שלהם כדי לפרק לנו מזון שאין לנו את האנזימים המתאימים לפרק אותו. בתמורה, החיידקים מקבלים מהפעילות הזו את צרכי הקיום הבסיסיים שלהם. וכאן נכנסים לתמונה סיבים תזונתיים.
כיצד סיבים תזונתיים קשורים לכל העניין?
מה שמאחד ומייחד את הסיבים התזונתיים הוא שהם אינם מתעכלים ומתפרקים במעי הדק שלנו, אלא ממשיכים הלאה "עם הזרם". במעי הגס נכנסים לפעולה חיידקי המעיים ובאמצעות שורת פעולות כימיות של פירוק ויצירת קשרים, מתסיסים וצורכים חלק מן הסיבים ואף "תופסים עליהם טרמפ" לשינוע חומרים מחוץ לגוף. הסיבים שאינם נצרכים סופגים מים, סוכרים, שומנים וכולסטרול, מגדילים נפח ובכך נותנים דחיפה חשובה לכל ענייני הפינוי ועל הדרך תורמים לניקוי המערכת מגורמים מזיקים. ובמילים פשוטות, הסיבים התזונתיים מייעלים את פעילות המעיים, מזינים ומקיימים את אוכלוסיית חיידקי המעיים שלנו ויש להם תפקיד מכריע גם בקביעת הרכב חיידקי המעיים שלנו ותפקודם. ומה שטוב לחיידקים ה"טובים", טוב לנו.
מהם מקורות טובים לסיבים תזונתיים?
ישנם שני סוגים עיקריים של סיבים והם המסיסים – אלה שמתפרקים על ידי החיידקים ומשמשים להם מזון – והלא מסיסים- שאינם מתפרקים אך סופחים ומגדילים נפח. שני הסוגים הללו חיוניים ותורמים לבריאות. הסיבים מצויים במזון מן הצומח ולכן צריכה קבועה של פירות, ירקות, דגנים וקטניות חשובה מאוד. יש אנשים שאוהבים להשלים את האספקה עם תוספי תזונה כדוגמת סיבי פסיליום או סיבי אינולין.
מה עוד ניתן לעשות כדי לשמור על המעיים?
בנוסף על סיבים תזונתיים, תוכלו להגן על המעיים שלכם מפני פעילות איטית או לקויה ומחלות באמצעות פעילות גופנית קבועה כחלק משגרת החיים. פעילות גופנית טובה אף מסייעת לפעולת העיכול, שומרת על פעילות מעיים תקינה ומשפרת את יעילות המערכת. יתרה מכך, מחקרים מהשנים האחרונות מראים שפעילות גופנית קבועה מקילה על תסמיני מעי רגיז, בעלת השפעה מיטיבה על מחלות מעי דלקתיות כדוגמת קרוהן ואף מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס. לכן, כחלק מאורח חיים בריא ועל מנת לשמור על המעיים, הקפידו על צריכה מאוזנת של סיבים תזונתיים ועל פעילות גופנית קבועה.
אם אתם מתקשים במציאת זמן מתאים לפעילות גופנית, תוכלו לבחור באימון EMS, אימון שמבוסס על שימוש באלקטרודות חשמליות ולוקח 20 דקות בלבד, בשבוע, במקום 4 שעות שבועיות בחדר הכושר!
רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרות
אהבתם? יאללה שתפו...