בניגוד לשבר שלם, המתרחש במהירות בעקבות פגיעה, נפילה או תאונה – שברי מאמץ לעיתים רבות לוקחים זמן רב עד שהם מתגלים. בשבר שלם, העצם נשברת בצורה מלאה, לשני חלקים, אך שבר מאמץ הוא למעשה סדק, שבר לא מלא, שנראה לעיתים דק כמו שערה, בו העצם רק נשברת או נסדקת אך אינה מתחלקת לשני חלקים. שברי מאמץ, המגיעים בדרגות חומרה 1 עד 4, מופיעים, כיאה לשמם, לאחר שמאמץ ועומס רב מופעלים על העצם והם מתרחשים לרוב רק בעצמות מסוימות הנושאות משקל כבד, כגון עצם השוקה, עצמות המסרק בכף הרגל ועוד. אז איך מזהים שברי מאמץ ואיך נמנעים מהם?
זיהוי שבר מאמץ
הסיבה בגינה קשה לזהות את שברי המאמץ היא שהם לרוב מופיעים בצורה של כאב בעצם, ומציגים את עצמם רק בעת מאמץ כמו ריצה או פעילות גופנית. השבר יכאב בתחילת הריצה אך ירגע לאט לאט תוך כדי הריצה ויחזור להופיע שוב רק לאחר סיום הריצה ובשלב המנוחה. כשיחזור הכאב, הוא יופיע ככאב מפושט ולא ניתן יהיה לדייק אותו לאזור מסוים. בשל הופעת הכאבים בצורה הזו, אנשים רבים טועים לחשוב כי מדובר בכאב של דלקת, פציעה, מכה יבשה או שריר תפוס ולא באמת כשבר מאמץ. בנוסף, לא פשוט לאבחן שבר מאמץ משום שבניגוד לשברים שלמים, לא ניתן לזהות שברי מאמץ המוגדרים כדרגה 1 או 2 ברנטגן או בדיקות אבחוניות אחרות, והדרך הקלה לאבחון היא בבדיקה אצל רופא מומחה. כשמדובר בשברי מאמץ בדרגות 3 ו-4, יהיה ניתן לאתר אותם גם בצילום רנטגן.
מי נמצא בסיכון ללקות בשברי מאמץ?
- אצנים ואתלטים
- חיילים
- אנשים שאינם רגילים לפעילות גופנית ומתאמנים יותר מדי בבת אחת
- ספורטאים שמשחקים במשחקים הכוללים קפיצות וניתורים מהקרקע כמו כדורסל, כדוריד ועוד.
טיפול בשברי מאמץ
גם כאן, בניגוד לשבר מלא, לא ניתן (וגם אין צורך) לגבס את העצם עד שתחלים. הטיפול בשברי מאמץ כולל בעיקר הרבה מאד מנוחה. תקופת המנוחה הנדרשת משתנה בהתאם לסוג השבר, למיקום שלו, לאורח החיים הרגיל של האדם וגם לגילו, אבל לרוב לא תמשך פחות מחודש ולעיתים אף עד 4 חודשים. במקרים חמורים ישתמש הרופא בעזרים חיצוניים כגון נעליים אורתופדיות מיוחדות, סד או נעל שיוצרת מעין קיבוע על הרגל אותו ניתן להוריד במקרה הצורך. חשוב לזכור כי לעיתים אדם ירגיש שאחרי כמה שבועות כבר אין כל כאב, אך חזרה לפעילות מוקדם מדי, טרם העצם החלימה לחלוטין, יכולה לגרום לנזק משמעותי נוסף.
אז איך מונעים שברי מאמץ?
- מקפידים להקשיב לגוף, לא לרוץ כאשר יש כאבים על מנת לא להחמיר את השבר
- לא רצים כאשר משקל הגוף גבוה מאד, משום שהסכנה לשבר גדלה
- מבצעים פעילות גופנית מבוקרת, תחת הנחיות של מאמן, ברמה המתאימה לכושר הגופני הנוכחי שלכם
- נותנים לגוף מספיק זמן להתאושש ולנוח בין פעילות אחת לשניה (כלומר – לא מתאמנים 7 ימים בשבוע, וישנים לפחות 7 שעות מדי לילה)
- לא קופצים על בסיס קבוע ממקומות גבוהים, לא יורדים במדרגות בפראות
- משתדלים להמנע מאימונים על בטון או אספלט
- שומרים על אחוזי השומן בגוף ברמה תקינה ובריאה
אחת הדרכים היעילות להמנע משברי מאמץ היא לבחור באימוני EMS – אימונים שמצריכים רק 20 דקות בשבוע, ומשאירים את שאר השבוע למנוחה, אך מספקים עוצמה וחוזק, מחזקים את השרירים ומפחיתים את הסיכוי לפגיעות ופציעות!
רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרות
אהבתם? יאללה שתפו...