ד"ר קליינאודר עובד במכון למדעי האימונים ומדעי המחשב בתחום הספורט (Institut für Trainingswissenschaft und Sportinformatik) במכללת הספורט בקולן, והוא מנהל את המחלקה לאבחון כוח ומחקר התנועה. בשנים האחרונות ביצע מספר מחקרים בשיטות ספורט שונות וביניהם בדק את שיטת אימון EMS.
אימוני ה-EMS (גירוי שרירים חשמלי) הינם תופעה יחסית חדשה כשיטה לאימוני כושר אישי לכלל הציבור. עם זאת, מזה מספר שנים חלה עליה משמעותית בתחום האימונים "החשמליים". ביניהם אימוני EMS. מה זה בדיוק אימון EMS?
הגירוי החשמלי הנו אימון ייחודי אשר מקורו בתחום השיקום. הוא נוצר מתוך הכורח ליצור גירוי מתאים לשריר מושבת, כדי למנוע אטרופיה (ניוון).
בינתיים מנסים ליישם את האימון באופן יעיל גם בתחומי הפנאי, הספורט החובבני והספורט המקצועי להישגים גבוהים. בשיטות אימון שונות מוזרם חשמל לשרירים, כדי להגביר את התכווצותם. באימוני EMS הגירוי החשמלי מוזרם לכל הגוף ונכללות קבוצות שרירים רבות באופן מתוזמן, וזאת יחד עם שילוב של תרגילים שונים.
רבים מבין אלו המציעים EMS מדגישים את היעילות של האימונים. עד לאיזו מידה מספקות 20 דקות של אימוני EMS בשבוע כדי לשמור על רמת כושר, והאם אימון זה יעיל יותר מאשר אימוני כושר רגילים?
השוואות כגון "יותר יעיל מאשר…" אינן מדויקות. תמיד תלוי מה בודקים. הגירוי החשמלי הינו שיטת אימון תכליתית, במיוחד לאנשים עם מעט זמן ולספורטאים המבקשים להפעיל קבוצות שרירים גדולות בעת ובעונה אחת. יש לראות את אימוני ה-EMS כשיטה על רקע רוח הזמן של אינטנסיביות גבוהה.
הסטודיו חייב להבטיח את בחירת אינטנסיביות האימון הנכונה. לאלו המתחילים באימוני כושר כדאי קודם כל להתרגל לאימונים.
העובדה שניתן לבצע שיטות אימונים שונות מבוססת על כך שהשריר, אם נאמר באופן פחות פורמלי, אינו בררן גדול. הוא צריך כמות מסוימת של Time Under Tension, זמן מסוים תחת מתח – פרק זמן של כיווץ ואינטנסיביות הגירוי. כך שמקורם של האלמנטים האלו לא עקרוני כל כך. השריר רוצה שיניעו אותו ויפעילו עליו מתח, ואז הוא מגיב ומתאים את עצמו.
איזה תפקיד משחק EMS בספורט המקצועי?
EMS נכנס לתחום הספורט המקצועי, אך רק לעתים רחוקות ידובר על כך בהרחבה. הוא מנוצל יותר כשיטה להפעלה ממוקדת של תוספת גירוי. בתחום ההישגיות, למשל במועדוני כדורגל, נעשה שימוש ב-EMS, והוא מיושם על ידי מאמנים. רק לאחרונה ערכנו סקר יחד עם האקדמיה למאמנים, אשר רבים מביניהם עובדים עם EMS.
בעבר היו דיווחים על ערכים גבוהים של קריאטין קינאז (CPK). האם האימון ב-EMS מסוכן יותר מאשר שיטות אימון אחרות?
יש מקרים בהם נצפים ערכי קריאטין קינאז גבוהים. בספרות מוצאים ערכים דומים למשל גם בתחום עיצוב הגוף, או בעומסי סבילות לאורך זמן, כגון בטריאתלון. הערכים כמובן לא באמת מפתיעים, מאחר וה-EMS מגיע גם לשרירים לא מאומנים, כך שהגירוי יכול להגיע לרמות גבוהות מאוד. עם זאת, ערכי קריאטין קינאז גבוהים יתקבלו רק במקרים בהם האימון לא מבוצע באופן מתאים. אין זה קשור לאפשרות ששיטת האימון מסוכנת. כאשר המנה גבוהה מדי, ניתן להשיג ערכים גבוהים אלו גם באמצעות אימונים באינטסיביות גבוהה (HIT), ובאימוני סבילות ואימוני כוח אופייניים.
האם, לפי דעתך, ימשיך אימון ה-EMS להתפתח, ואיזו דמות תהיה להתפתחות זו?
קיימות גישות שונות. יש יצרנים המתמקדים בחליפות ללא כבלים, אשר ניתן להשתמש בהם גם מתחת לכיפת השמיים. אחרים מנסים להמשיך ולפתח את הגישה האופיינית, ולאפשר התאמה מדויקת יותר של הגירויים. אני מאמין שאימוני ה-EMS ימשיכו וישתפרו. מדובר בשיטת אימון ישימה וחשובה.
אתה בא מתחום מדעי האימונים ואתה מכיר את שיטת ה-EMS כבר שנים רבות. האם צפית לשגשוג ה-EMS, כפי שאנו חווים אותו מזה מספר שנים, וכיצד ייראו חמש השנים הקרובות של EMS?
אני יוצא מתוך הנחה כי אימוני ה-EMS ימשיכו להתבסס ולתפוס את מקומם. אני מאמין שבדומה לאימוני הרטט, יותר יצרנים ייכנסו לשוק, והתחרות תגדל. בנוסף תשתנה הפעלת השריר בתחום הזרם בתדירות נמוכה ובינונית. אני מקווה לשיפור מתמיד במצב המחקר, כך שתתקבלנה הוכחות של ההשפעות המתוארות.
באמצעות EMS ניתן לתמוך ביישומים רבים בתחום הפיזיותרפיה. היישום במסגרת אימון הופך ליותר ויותר פשוט, לכן היצע ה-EMS בתחום הפנאי יגבר. המכשירים הראשונים עוד היו מורכבים מאוד, בינתיים נדרשות רק מספר דקות כדי להכין חליפה לפעולה.
פורסם במקור כאן- https://www.fitogram.de/pro/articles/ems-markt-in-deutschland-2016-teil-1
רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרות
לרשת EMS club יש צוות של מאמני כושר אישיים בחיפה, וברחבי הארץ שיבנו תוכנית המותאמת לכם.
אהבתם? יאללה שתפו...