סידן הוא אחד מהמינרלים החשובים ביותר שאנו מכניסים לגופנו, והוא למעשה גם המינרל השכיח ביותר אצלנו. כל העצמות בגופנו עשויות מסידן (כאשר 99% מהסידן בגופנו מתמקד בעצמות ובשיניים), ואחד המצבים הכי פחות נעימים מתרחשים בגילאים מבוגרים כאשר הגוף נכנס למצב של בריחת סידן, אשר מוביל לדלדול העצם ולמחלת האוסטאופורוזיס.
תהליך הופעת המחלה
כ-150 אלף גברים ונשים בישראל חולים כיום באוסטאופורוזיס. אמנם המחלה נפוצה יותר אצל נשים (בשל הירידה ברמות האסטרוגן המתרחשת בעת גיל המעבר), ואחת מכל 4 נשים מעל גיל 55 תסבול מאוסטאופורוזיס, אך גם גברים סובלים ממנה ומגיעים לבתי החולים עם שברי ירך ושברים קשים באיברים אחרים. למרות התחזית המפחידה, חשוב לקחת בחשבון שמדובר במצב שניתן, בחלקו, למניעה. לאחר שמתחילים להופיע הסימנים, כמעט ובלתי ניתן להחזיר את הגלגל אחורה, אך תחזוקה ראויה של הגוף מגיל מוקדם, תמנע מהתופעה להופיע, או שהיא תופיע רק בשלב הרבה יותר מאוחר בחיים.
מהם הסימפטומים המצביעים על בריחת סידן?
הסימפטומים לבריחת סידן או להתחלה של אוסטאופורוזיס הם רבים ויכולים לכלול תחושת חולשה בעצמות, עם נטייה לשברים בגוף, בשיניים ובציפורניים, כאבי גב שמתרחשים בפתאומיות ללא טראומה משמעותית, כמו גם שברים בעמוד השדרה, בשורש כף היד או בצוואר הירך, כאבי שרירים או התכווצות שרירים המופיעים לפתע, גם בזמן מנוחה, כאבי פרקים, קושי רב להרדם בלילות, גוף נוקשה ולא נוח, גרד ויובש בעור ועוד. באם אתם מוצאים את עצמכם ברשימה זו, או לפחות בחלקה, מומלץ ללכת להבדק לאבחון מוקדם של המחלה שיכול למנוע פציעות משמעותיות בעתיד.
מי נמצא בקבוצת הסיכון למחלה?
כאמור, המגדר שנמצא בקבוצת סיכון הוא המגדר הנשי, במיוחד נשים בגיל הבלות. אנשים שתזונתם דלה בסידן יהיו כמובן בקבוצת סיכון, כמו גם אנשים המרבים בעישון, שתיית קפה ואלכוהול, אנשים עם רמה נמוכה של ויטמין D, אנשים עם הפרעות אכילה שונות, ואנשים שלא מקפידים על פעילות גופנית סדירה. הגורמים בהם לא ניתן לטפל הם גורמי הגיל, התורשה (אוסטאופורוזיס אצל אחד ההורים, מבנה גוף צר וערך BMI נמוך), מחלות שונות הפוגעות במערכת העיכול כמו צליאק או קרוהן אשר לא מאפשרות לסידן להספג בגוף כמו שצריך, ואף שימוש ממושך בסטרואידים כתוצאה ממחלה.
כיצד ניתן למנוע את המחלה?
כמו שכבר ציינו, לאחר שהמחלה מופיעה ניתן, בעזרת טיפול נכון, רק למנוע ממנה להתפשט או להאט את תהליך דלדול העצם, אך לא לעצור אותו או להפוך את המצב, לכן המניעה המתחילה מגיל מוקדם היא כה חשובה. על מנת להמנע מתופעת בריחת סידן מומלץ לצרוך סידן בכמות מספקת (בין 700 ל-1200 מ"ג ביום), בין אם דרך תזונה ובין אם כתוסף תזונה. תוכלו להוסיף לתפריט שלכם מזונות עתירים בסידן כמו ירקות ירוקים, טחינה גולמית, פולי סויה, סרדינים וכמובן – מוצרי חלב מכל הסוגים. עוד יעזור להמנע מצריכת מלח מוגברת, שתיית משקאות תוססים, שתיית קפה בכמות מוגזמת (מעל 3 כוסות ביום), עישון וסגנון חיים פאסיבי.
החשיבות של פעילות גופנית
החוסר בפעילות גופנית הוא גורם משמעותי המסכן את בעליו משום שסגנון חיים פאסיבי, בישיבה, מוביל במהירות לירידה במסת העצם. כאשר משלבים פעילות גופנית קבועה אל תוך השגרה היא יכולה לזרז את תהליך הבנייה מחדש של העצם ולהאט את קצב דלדול המסה בעצם. ניתן לשלב גם התעמלות מתונה כמו תרגילי קרקע, הליכה ושחייה. באם יש חשש לפציעות בגיל מבוגר יותר, אימון מצוין יכול להיות אימון EMS, אימון אשר התחיל בכלל כתהליך שיקומי פיזיותרפי והתגלה כאימון ממריץ, מחזק, מחטב ובונה!
רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרות
אהבתם? יאללה שתפו...