אין ספק שהעיסוק בספורט ובפעילות גופנית הוא חשוב ואף קריטי לרובנו על מנת להבטיח שהגוף שלנו במיטבו ומתפקד כמו שצריך, ואנו שומרים על סיבולת לב ריאה חזקה ושרירים מלאי כוח. יחד עם זאת, למרבה הצער, חלק בלתי נפרד מאימונים הינן פציעות ספורט שמתרחשות באופן תדיר ויכולות לגרום לנו לעיכוב רב בתהליך האימונים, או לעיתים, אף לחוסר יכולת לשוב ולעסוק בענף הספורט שאהבנו. פציעות ספורט הן לא הכרחיות, וניתן ליישם מספר כללים על מנת למנוע פציעה, כמו גם לטפל בה בצורה היעילה ביותר. אז מה עושים?
פציעות ספורט לפי סוגים
ראשית יש להבדיל בין סוגי פציעות ספורט שונים, כאשר העיקריים בהם הן פציעת חבלה ופציעות הנגרמות מתנועה חוזרת. פציעת חבלה היא פציעה המתרחשת כאשר משהו באימון משתבש ואנו נחבלים. בין הפציעות האלה נכלול גם פציעות מינימליות כמו שריטות בעור, פצע או אפילו דימום, וגם חבלות משמעותיות יותר כמו קרע בגידים או רצועות, פציעה של השריר, שברים בעצמות ואפילו זעזוע מוח. הפציעות הללו מאד לא נעימות משום שהן מגיעות משום מקום, לרוב נגרמות על ידי צעד אחד לא נכון שאנו ביצענו בעצמנו ובשניות אנחנו פתאום מושבתים לתקופה. הפציעה הנגרמת משימוש יתר מתרחשת כאשר אנו מאמנים חלק מסוים בגופנו לאורך זמן רב ושוחקים אותו במידה גדולה יותר ממה שאותו חלק יכול לשאת, עד שהוא נכנע. לרוב לא נרגיש דבר בתחילת האימונים, לאט לאט נחל להרגיש כאבים קלים שחולפים, אך כאשר הגוף החל כבר בתהליך דלקתי כלשהו – אנו נחוש את מלוא הכאב של הפציעה ביחד עם הגבלה בתנועה, נפיחות באזור, רגישות למגע ועוד.
איך ניתן לשלוט על הפציעה?
בכל אימון גופני או ספורט ישנם מרכיבים שמאפשרים לנו לשלוט על הפציעה ומרכיבים שאינם תלוים בנו ולא נמצאים בשליטתנו. המרכיבים שאינם נתונים לשליטתנו הם המרכיבים הגופניים שלנו, הגיל שלנו, המגדר שלנו, מבנה הרקמה שלנו ומרכיביה, אורך האיברים שלנו, מצב הגידים והמפרקים וכדומה. מה שכן נתון לשליטתנו זו הדרך בה אנו מבצעים את האימון – כמה עומס נפעיל על הגוף במהלך תנועה, כמה מהר ננוע, מה תדירות התנועה שלנו (גם משך האימון עצמו וגם מספר הפעמים בהן אנו מתאמנים במהלך השבוע) ועוד. עלינו לקחת בחשבון את כל המרכיבים הללו על מנת לתכנן את התנועות שיהיו הכי נכונות לנו, את עוצמת האימון, תדירות האימון וכמות הכוח אותה נפעיל.
הכנות למניעת פציעה
הדבר החשוב ביותר שיש עלינו לעשות טרם אנחנו מתחילים פעילות גופנית כלשהי היא פשוט לבצע חימום. נשמע בסיסי למדי, ועדיין מתאמנים רבים בוחרים לוותר על חלקו של החימום באימון או לקצר אותו – החלטה עליה הם מתחרטים מאד בדיעבד. החימום עוזר במניעת פציעות משום שחימום הטמפרטורה של השרירים בגוף עוזרת להם להיות פחות צמיגיים ויותר אלסטיים, להרחיב את טווח התנועה שלהם ולהפחית את הרגישות לכאב. טיפ חשוב מאד למנוע החמרה של פציעה קיימת הוא לעולם לא להזניח כאשר אתם חשים כאב. כאב לאחר אימון שאינו מטופל, יכול להוביל לנזקים חמורים בהרבה בהמשך.
טיפול לאחר פציעה
ישנם כמה טיפולים קלאסיים המשמשים לריפוי והחלמה מפציעות ספורט, ביניהם קומפרסים חמים או קרים על המקום (בהתאם לפציעה ולחומרתה), חבישה מקומית, פיזיותרפיה לפציעה חוזרת, טיפול תרופתי אנטי דלקתי או לשיכוך כאבים וכדומה. בנוסף, קיימות אפשרויות אלטרנטיביות כגון טיפול הומיאופתי, טיפול בצמחי מרפא, דיקור ועוד. אפשרות נוספת היא לטפל בפציעה תוך כדי שאתם ממשיכים לאמן את השרירים באימון EMS. שיטת האימון למעשה דומה מאד לדרך בה מטפלים בפציעת ספורט בפיזיותרפיה, אך לוקחת את הריפוי לשלב הבא, ומשלבת חיזוק של השריר מבלי לשים כל עומס נוסף על הגוף.
רוצה לדעת איך אימון EMS יכול לעזור גם לך? לחץ כאן לתיאום אימון היכרות
אהבתם? יאללה שתפו...